Voordelen van competentiegericht werven en selecteren

Wat is nou eigenlijk de definitie van een competentie? Je kunt competenties zien als een specifieke verzameling van gedragspunten die bijdraagt aan succesvol functioneren. Het wel of niet beheersen van een competentie bepaalt daarmee de performance en dus of je succes hebt in een baan.

Wij kijken daarnaast graag één spade dieper, want de mate waarin iemand een bepaalde competentie makkelijk kan ontwikkelen, wordt bepaald door het aanwezige talent of potentieel. Wanneer je je talent kunt inzetten, maak je gebruik van je natuurlijk kracht en geeft dat energie. Werk verrichten dat je niet van nature ligt, niet past bij je talent, kost juist veel energie. Vaak zitten hier ook je valkuilen en ligt hier je kwetsbare kracht. Dit laatste is gedrag dat je eigenlijk heel goed beheerst, maar niet je talent is. Je hebt het aangeleerd omdat je context daar om vroeg. Maar het kost je meer energie en kan frustratie of irritatie opleveren.

Of je wel of niet het talent hebt om bepaald gedrag te ontwikkelen, is vooral afhankelijk van je drijfveren, je persoonlijkheid en je snelheid van begrip. Deze zaken liggen als het ware onder de waterspiegel en die moet je naar boven zien te krijgen. Bij Pool Management werken wij met een vier-ogen principe. Met een gestructureerde interview-methode krijgen we inzichtelijk welke kennis, ervaring en competenties iemand beheerst. Daarnaast kijken we heel gericht naar wat zich onder de waterspiegel afspeelt: welke talenten zijn er en kan de kandidaat deze competenties makkelijk ontwikkelen? Dit vormt een belangrijke voorspeller voor succesvol gedrag in de toekomst. Het nagaan van referenties of de aanvullende inzet van een assessment, talent scan of cognitiemeting kunnen dit beeld versterken.

Competentiegericht werven heeft veel voordelen:

  • beter voorspelbare prestaties
  • gericht coachen en begeleiden van nieuwe medewerkers waardoor ze sneller succesvol zijn
  • verhoogde diversiteit en meer gemotiveerde medewerkers
  • lager personeelsverloop en verzuim
  • meer mogelijkheden om personeel te vinden in een krappe arbeidsmarkt
  • tijdens verandering kan flexibeler worden om gegaan met de inzet van personeel
  • door te werken met competentie- en talentprofielen maak je de workforce wendbaarder en sneller inzetbaar
  • vormt de basis voor toekomstgericht HR-beleid en succession-planning.

Omdat Pool Management gespecialiseerd is in leiderschap en het invullen van leidinggevende posities, vinden wij het bijzonder belangrijk dat het gedrag van een leidinggevende effectief is en positief bijdraagt aan het functioneren en de ontwikkeling van medewerkers. Om succes te voorspellen en risico’s te elimineren, is competentiegericht werven en selecteren daarom voor ons zeer belangrijk.

Een aardig bruggetje naar dit onderwerp vormt de Leergang Leiderschap in de zorg. Vanaf januari 2025 starten wij weer met een nieuwe leergang bestemd voor (aspirant) teamleiders en managers die werkzaam zijn in de zorg.

Wil jij weten hoe jij met plezier en effectief jouw natuurlijke leiderschapstalent in kunt zetten en wil je je laten versterken door actuele, praktijkgerichte thema’s uit de zorg, neem dan contact op met:

Monique van der Holst: monique.vanderholst@pool-management.nl of 06-54 32 70 94.
Frida Olijve: frida.olijve@pool-management.nl of 06-25 14 32 82

Deel dit artikel via:
Lees meer over:

Gerelateerde artikelen