Wil je weten hoe je jouw persoonlijke leiderschapsstijl kunt versterken en situationeel inzetten, zodat jij jouw team gemotiveerd en productief houdt? In deze tweedaagse module, onderdeel van de Leergang Leiderschap in Zorg en Welzijn, leer je hoe je naar een cultuur van samenwerking en resultaatgerichtheid komt, welke aspecten de prestaties van teams beïnvloeden en wat jij hier als leider zélf aan kunt doen. Samen werk je aan interactieve opdrachten en krijgt je inzichten en handvatten om het beste uit jouw team(s) te halen.
Dag 1: Teams in beweging krijgen
Hoe zorg je ervoor dat jouw team gemotiveerd en productief blijft?
Op de eerste dag onderzoeken we wat er nodig is om een team succesvol te activeren en hoe je een cultuur van samenwerking en resultaatgericht werken kunt bevorderen.
Ochtend:
We starten met het organisatiecultuurmodel van Cameron & Quinn (2022) en onderzoeken hoe cultuur de prestaties van teams kan beïnvloeden. In kleine groepen analyseer je de cultuur binnen jouw eigen organisatie en identificeer je mogelijke interventies om meer samenwerking en doelgerichtheid te stimuleren.
Middag:
We richten ons op teammotivatie met inzichten uit “Teaming” (Edmonson, 2018) en de zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan (2017). Aan de hand van praktijkvoorbeelden ontdek je hoe je psychologische veiligheid creëert en inspeelt op de basisbehoeften van je teamleden (autonomie, competentie en verbondenheid) om hun motivatie en inzet te verhogen.
Resultaat na dag 1
Na deze dag heb je meer inzicht in de dynamiek van teams, een duidelijker beeld van jouw rol als leidinggevende, en inspiratie om jouw team te activeren en te ondersteunen.
Dag 2: Inspirerend leiderschap
Hoe ontwikkel je een leiderschapsstijl die inspireert en betrokkenheid creëert?
Op de tweede dag ligt de nadruk op de ontwikkeling van een persoonlijke, inspirerende leiderschapsstijl, waarbij jij als leidinggevende in de praktijk écht het verschil maakt.
Ochtend:
We verdiepen ons in verschillende leiderschapsstijlen, zoals transactioneel en transformationeel leiderschap, en gaan in op dienend en coachend leiderschap. Je ontdekt hoe je door dienend te zijn, een cultuur creëert waarin medewerkers zich betrokken en gemotiveerd voelen.
Middag:
In de middag werken we aan emotionele intelligentie en het bewust herkennen van jouw eigen blinde vlekken in leiderschap. Je leert jouw eigen en andermans emoties beter begrijpen, wat jou helpt om relaties binnen het team te versterken en een positieve werksfeer te creëren.
Resultaat na dag 2
Na deze dag heb je een dieper begrip van jouw leiderschapsrol, voel je je beter toegerust om anderen te inspireren, en ben je klaar om jouw persoonlijke kwaliteiten als leider optimaal in te zetten.
Resultaten na deze training
Deze module helpt je als leidinggevende om niet alleen je kennis te vergroten, maar ook jouw eigen stijl te ontwikkelen, te verfijnen en situationeel in te zetten. Je krijgt meer inzicht in de dynamiek van teams en gaat naar huis met concrete inzichten en praktische handvatten om jouw leiderschapskwaliteiten te versterken en het beste uit jouw team te halen.
Docent
Het programma wordt begeleid door dr. Claudia van Mourik MME. Claudia is ruim 25 jaar werkzaam op het gebeid van leiderschap en organisatieontwikkeling en meer recent als internationaal gecertificeerd yogadocent en meditatiecoach. Claudia begeleidt regelmatig directie-en managementteams en (groepen) professionals bij vraagstukken op het gebied van leiderschap en organisatieontwikkeling. Haar aanpak integreert hedendaagse wetenschappelijke inzichten met relevante casestudies, vaak gericht op waarden en zingeving. In 2022 promoveerde Claudia aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van leiderschap, leren en complexe problematiek. Als docent en leermanager is Claudia verbonden aan het Zijlstra Center for Public Control, Governance & Leadership van de Vrije Universiteit Amsterdam.